Porady kulinarne

Teoretyczna strona gotowania - rozwiązania najczęstszych kuchennych problemów, zalety i wady różnych metod przygotowywania potraw, sposoby na zachowanie maksimum smaku jedzenia.

Zioła prowansalskie – wspaniała mieszanka

Zioła prowansalskie – wspaniała mieszanka

Zioła i przyprawy są tym, co dodaje potrawom wyrazistości oraz wzbogaca ich smak i aromat. Mają one niezaprzeczalne walory smakowe i zapachowe, ale także i właściwości zdrowotne. Z tego względu są często i chętnie używane do doprawiania dań oraz przy komponowaniu zdrowej diety.

Czytaj więcej
Gdzie najlepiej kupować warzywa i owoce?

Gdzie najlepiej kupować warzywa i owoce?

W dzisiejszych czasach ciężko jest dostać owoce i warzywa pochodzące wyłącznie z dobrych i ekologicznych upraw. Zazwyczaj produkty, które można spotkać w sklepie, zawierają w sobie sporo chemii i niestety daleko nam do nazywania ich naturalnymi.

Czytaj więcej
O wyższości gotowania na parze nad tradycyjnym

O wyższości gotowania na parze nad tradycyjnym

Uznane dzisiaj za najzdrowsze i modne obecnie gotowanie na parze wcale nie jest wynalazkiem naszych czasów. Znano je tysiące lat temu, kiedy ludzkość nie posiadała jeszcze garnków, a potrawy przyrządzano na rozgrzanych kamieniach i z wykorzystaniem gorących źródeł.

Czytaj więcej
Jak dobrać wino do potraw?

Jak dobrać wino do potraw?

Chociaż wino nie jest, niestety, najbardziej popularnym wśród Polaków trunkiem, to jednak powoli zaczynamy brać przykład z naszych południowoeuropejskich sąsiadów i doceniać wartość tego szlachetnego alkoholu.

Czytaj więcej
Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?

Nie bez przyczyny dietetycy wciąż podkreślają, jak ważne jest zdrowe odżywianie. We współczesnych czasach, w których aż roi się od wszechobecnej chemii, chociaż tyle możemy dla siebie zrobić – jeść racjonalnie.

Czytaj więcej