Zupa cebulowa - przepis

Zupa cebulowa - przepis

Zupa cebulowa nie jest daniem, które często gości na polskich stołach. W niektórych domach nie przygotowuje się jej w ogóle. Tymczasem warto dołączyć ją do jadłospisu.

Cebula – to pospolite warzywo na ogół wykorzystywane jest jako dodatek do potraw, ale samo rzadko występuje w roli głównej. Zupa cebulowa jest jednym z wyjątków. Receptur jej przyrządzenia jest kilka, można też eksperymentować w dziedzinie dodatków wraz z nią serwowanych. Jedną z wariacji tej potrawy jest zupa krem cebulowy, którą przyrządza się z bulionu, podsmażonej cebuli i śmietany. Wszystkie składniki się miksuje, a potem wzbogaca się smak zupy wybranymi dodatkami.

Klasyczna zupa cebulowa przywędrowała do nas z Francji. Jest to danie, które obok gotowania wymaga zapiekania. Ale zacznijmy od początku. 

Do wykonania zupy cebulowej potrzebne nam będą: 

  • 6 sporych cebul, 
  • około 1 l wody lub bulionu, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • około ¼ kostki masła, 
  • 100 g sera typu Ementaler, 
  • 4 łyżki śmietany, 
  • kilka dużych grzanek z chleba pszennego, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Cebule kroimy w drobne pióra i smażymy na maśle. Proces ten jest bardzo ważny, ponieważ cebula nie może być ani za mało, ani za mocno przyrumieniona. Smażymy ją długo, około pół godziny, na małym ogniu, do momentu aż będzie ciemnozłota. Jednocześnie należy bardzo uważać, aby się nie przypaliła. Na koniec przyprószamy cebulę mąką, mieszamy, dodajemy sól, pieprz i wodę lub bulion. Gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietanę, po czym rozlewamy zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu układamy grzankę lub dwie grzanki, po czym zasypujemy to żółtym serem. Zapiekamy w bardzo gorącym piekarniku przez około 10 minut. 

Chociaż proces przygotowania zupy cebulowej jest dość długotrwały, warto skusić się na wykonanie tej potrawy. Posiada ona nieocenione walory smakowe, ponadto jest niezwykle pożywna i sycąca.