Zioła prowansalskie – wspaniała mieszanka

Zioła prowansalskie – wspaniała mieszanka

Zioła i przyprawy są tym, co dodaje potrawom wyrazistości oraz wzbogaca ich smak i aromat. Mają one niezaprzeczalne walory smakowe i zapachowe, ale także i właściwości zdrowotne. Z tego względu są często i chętnie używane do doprawiania dań oraz przy komponowaniu zdrowej diety.

Na rynku dostępne są przyprawy zarówno w wersji solo, jak i ich mieszanki, a jedną z najpopularniejszych z nich są zioła prowansalskie.

Swoją nazwę zawdzięczają francuskiemu regionowi, z którego pochodzą – Prowansji. Składa się na nie mieszanka ziół: bazylia, rozmaryn, tymianek, szałwia lekarska, oregano, mięta pieprzowa, majeranek oraz cząber ogrodowy. W niektórych krajach zioła prowansalskie wzbogaca się także o lawendę, ale w oryginalnej francuskiej recepturze jej oczywiście nie ma.

Aby zdać sobie sprawę jak cudowne właściwości wykazuje ta mieszanka należy przyjrzeć się poszczególnym jej składnikom. Niemal wszystkie wpływają zbawiennie na nasz układ pokarmowy i wspomogą procesy trawienne. Bazylia poradzi sobie z problemami ze wzdęciami oraz zaparciami, a ponadto ukoi zszargane nerwy, będzie sposobem na bezsenność i zadziała antydepresyjnie. Tymianek to popularne naturalne lekarstwo na kaszel oraz kłopoty z cerą, gdyż ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Co więcej, zapobiegnie biegunce i pomoże w dolegliwościach wątrobowych.

Z kolei rozmaryn podziała jak środek przeciwbólowy, stosowany zwłaszcza przy migrenach, i odżywczy dla serca, mózgu i układu nerwowego; ułatwi też trawienie i pobudzi apetyt. Szałwia lekarska jest stosowana często jako płukana do jamy ustnej, ponieważ działa antyseptycznie. Ponadto aktywizuje organizm do produkcji soków trawiennych i jest bardzo popularna wśród kobiet w okresie karmienia piersią, bowiem powstrzymuje laktację. Oregano obecne w mieszance pozwala zwalczyć infekcje różnego pochodzenia, odmładza i działa przeciwnowotworowo. Z tego względu one wszystkie powinny być elementem zdrowej diety.

Niektórych dziwi obecność w ziołach prowansalskich mięty pieprzowej. Niepotrzebnie, ponieważ cechuje się ona wieloma wartościami odżywczymi. Wspomaga prawidłowe trawienie, a także pomaga w dolegliwościach związanych z górnymi drogami oddechowymi, podobnie zresztą zadziała majeranek. Cząber ogrodowy także ureguluje procesy trawienne, zapobiegnie dolegliwościom z nimi związanymi, a dzięki swoim właściwościom antyseptycznym dobrze sprawdzi się przy odkażaniu ran i w leczeniu stanów grzybicznych. To sprawia, że przyprawy te są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy stawiają na zdrowy styl życia.

Te wszystkie cudowne właściwości ziół zostały zamknięte w jednej mieszance. Sprawia to, że jest ona niemal niezbędne w każdej kuchni, bo wspomoże zdrową dietę. Dodatkowo pozwoli na przyrządzenie aromatycznych potraw i dietetycznych posiłków. Zioła prowansalskie mają także szerokie zastosowanie – mogą być użyte do doprawienia sosów bądź zup, ale równie dobrze poradzą sobie jako składnik sałatek, pieczeni, twarogów, serów lub potraw mięsnych i rybnych. Bardzo często wykorzystywane są do przyprawiania dań z grilla, a nawet posypuje się nimi węgiel, by wydobyć niepowtarzalny aromat. Wystarczy dodać odrobinę tej przyprawy do dań pochodzących z różnego rodzaju kuchni, nie tylko francuskiej czy włoskiej, a sprawdzą się doskonale.