Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Połączenie mięsa, ziemniaków, zapiekanego sera i pomidorów to coś, co lubią niemal wszyscy. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę ze wspomnianych składników, którą z chęcią spałaszuje nawet rodzinny niejadek!

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg mielonego mięsa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 pomidory,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 2 łyżki oleju,
  • odrobina masła,
  • sól, pieprz, papryka do smaku, wedle uznania.


Wykonanie:

Obieramy, myjemy i gotujemy ziemniaki. Siekamy cebulę i szklimy ją na patelni polanej uprzednio olejem. Przepuszczamy przez praskę czosnek i dodajemy go do cebuli. Całość podsmażamy. Do takiej mieszanki dodajemy pieczarki, które uprzednio należy dokładnie umyć, obrać i pokroić na kawałki. Całość doprawiamy wedle uznania i dalej podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i smażymy przez około 20 minut, cały czas mieszając. Do mięsa możemy dodać umyte i pokrojone na kawałki pomidory. Całość znowu doprawiamy i dusimy pod przykryciem ok. 12 minut. Następnie odkrywamy patelnię i pozbywamy się nadmiaru płynu. Odstawiamy na chwilę i przechodzimy do zajmowania się ziemniakami. Kroimy je w plasterki. Dzielimy plasterki na dwie połowy. Pierwszą układamy na dnie naczynia, w którym będziemy piec. Ziemniaki powinny być ułożone w ten sposób, aby delikatnie na siebie nachodziły. Następnie na ziemniaki kładziemy mięso. Na warstwie mięsa układamy z kolei jajka, uprzednio pokrojone w plastry. Na to układamy drugą połowę plasterków ziemniaków, stapiamy na patelni masło i smarujemy nim wierzchnią ich część. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20/30 minut w 180 stopniach, aż ziemniaki nabiorą rumianego koloru. W tym czasie ścieramy ser żółty na tarce, a po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie, wyjmujemy z piekarnika zapiekankę i oprószamy ją tym właśnie serem. Całość wstawiamy jeszcze na chwilę do pieczenia, aż ser się delikatnie roztopi, a całość zarumieni. W ten sposób uzyskaliśmy gotową zapiekankę. Smacznego!