Wspaniałe koreczki z tortilli

Wspaniałe koreczki z tortilli

Ostatnimi czasy furorę na naszych stołach zrobiła tortilla napełniana najróżniejszymi składnikami. Możliwości w tym zakresie są niemal nieograniczone, wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych i fantazji.

Ta pochodząca z kuchni hiszpańskiej potrawa swoją popularność zawdzięcza między innymi temu, że można z niej przyrządzać smakowite koreczki, idealnie sprawdzające się w roli przekąski. Podstawą jest usmażony placek z mąki, oliwy i soli, który po dodaniu wybranych składników zwija się ciasny rulon, kroi na 3-4 centymetrowe kawałki i wbija w nie patyczki. Do farszu można użyć praktycznie niemal wszystkiego, pod warunkiem, że poszczególne składniki będą się ze sobą komponowały smakowo i kolorystycznie. 

Z czego zatem możemy zrobić tortillowe koreczki? Wariant pierwszy to na przykład plasterki szynki, różnokolorowa surowa papryka, zielona sałata i starty żółty ser, to wszystko układamy na placku posmarowanym majonezem lub keczupem. Wariant drugi – biały ser, jajka na twardo, ogórki konserwowe, wszystko pokrojone w kostkę układamy na tortilli, ciasno zwijamy, kładziemy na godzinę do lodówki. Wariant trzeci – smarujemy tortillę serkiem śmietankowym, układamy obok siebie paski wędzonego łososia i pokrojonego drobno szczypiorku i zwijamy. 

To naturalnie nie wyczerpuje wszystkich możliwych rodzajów farszu. Osoby bardziej doświadczone mogą się pokusić o własne inspiracje albo spróbować bardziej skomplikowanych kombinacji, na przykład stosując dwa różne rodzaje nadzienia. Można w tym celu wykorzystać pieczonego kurczaka, kaczkę, indyka, różne odmiany sera, kraby, krewetki, orzeszki pinii. Do bardziej wykwintnych przystawek należą koreczki z tortilli ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką, posypane w środku żółtym serem, z nadzieniem ułożonym na placku posmarowanym serkiem z czosnkiem, które w odróżnieniu od innych można podawać na gorąco.