Wino musujące – jak powstaje i jakie wybrać?

Wino musujące – jak powstaje i jakie wybrać?

Wina musujące stanowią 15% wartości całego rynku win. Kupując je, mamy do wyboru szampana, Prosecco, Cavę i wiele innych. Bowiem na rynku jest wiele znanych i mniej popularnych win musujących.

Musujące fakty

Wina musujące to inaczej wina z bąbelkami. Bąbelki uzyskamy na 3 sposoby: są wstrzyknięte bezpośrednio do butelki, metodą tradycyjną lub Charmata. Najprostsza i najtańsza metoda to gazowanie, czyli sztuczne nasycanie CO2. Jednak powstałe w ten sposób wino ma najniższą jakość.

Metoda tradycyjna polega na tym, że wino poddawane jest wtórnej fermentacji w butelce. W pierwszej fermentacji powstaje wino bazowe. W drugiej do bazowego dodaje się: cukry i drożdże. Jej produkt to alkohol i CO2, który w szczelnie zamkniętej butelce rozpuszcza się w winie. W metodzie tradycyjnej wino dojrzewa na osadzie drożdżowym, który odżywia je. Czas dojrzewania trwa minimum 15 miesięcy w przypadku szampana i 9 – hiszpańskiej Cavy. Chociaż metoda jest czasochłonna i kosztowna, to zapewnia lepsze rezultaty. Stosuje się ją, np. w produkcji francuskiego szampana i wina hiszpańskiego Cavo.

Metoda Charmata to inaczej metoda włoska albo prosecco. Polega na tym, że wino bazowe jest poddawane wtórnej fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej, do której dodaje się drożdże i cukrową pożywkę. Potem wino jest filtrowane i butelkowane pod ciśnieniem, aby zachować w nim bąbelki. Metoda Charmata jest tańsza niż tradycyjna, więc jest powszechnie stosowana w produkowaniu alkoholi musujących. Poza tym zajmuje mniej czasu i nie wymaga długiego leżakowania. Cały proces trwa około 20 dni, a powstałe wino jest świeże i bardzo owocowe.

Najczęściej spotykane wina musujące są różowe i białe, chociaż zdarzają się także czerwone. Bąbelki do XVII wieku uznawane były za wadę.

Popularne musujące

Do najpopularniejszych win musujących zaliczamy, np. szampana, Cavę i Prosecco. Cava to hiszpańskie wino, produkowane z wykorzystaniem metody tradycyjnej. Istnieje 6 rodzajów Cavy w zależności od ilości zawartego cukru: Dulce – ponad 50 gram cukru na litr, Semiseco – od 35 do 50 gram, Seco – od 17 do 35 gram, Brut – do 15 gram, Extra Brut – do 6 gram i Brut Nature – bez cukru).

Szampan, najbardziej znane wino musujące na świecie, jest produkowane metodą tradycyjną. Prawo do nazwy mają jedynie wina kilku odmian powstałe w Szampanii, francuskim regionie winiarskim. Szampan może zaskakiwać smakiem i być cytrusowy, waniliowy, jabłkowy albo korzenny. Większość to wina nierocznikowe, czyli wina z różnych roczników. Rocznikowe to wina, które produkuje się w najlepszych latach – są droższe.

Prosecco to włoskie wino musujące, które jest zawsze białe. Wytwarzane metodą Charmata jest jednym z najtańszych dobrych win musujących. Najczęściej nie ma rocznika. Zazwyczaj jest wytrawne albo półwytrawne. W zależności od ilości cukru wyróżniamy wino Brut – do 12 gram cukru na litr, Extra Dry – od 12 do 17 gram, Dry – wytrawne (17 – 32 gram) i Demi – Sec – półwytrawne (32 – 50 gram). Prosecco jest lekkie, odświeżające i owocowe.

Jeśli poszukujesz takich trunków w sieci, to odwiedź koniecznie sklep z winem Wine Avenue, który oferuje nie tylko wina musujące, ale także wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, czerwone i białe.