Takie deski, że aż chce się kroić!

Takie deski, że aż chce się kroić!

Pracę w kuchni ciężko sobie wyobrazić bez deski do krojenia. Jest ona tak samo niezbędna jak noże kuchenne. Do najpopularniejszych desek zalicza się te drewniane. Jednakże na rynku pojawiają się również deski bambusowe, szklane oraz plastikowe. Które z nich wybrać i dlaczego?

Drewniane deski do krojenia

Drewno to najpopularniejszy z surowców wykorzystywanych przy produkcji desek kuchennych. Mimo, że są bardzo popularne i przez lata były używane przez nasze babcie i mamy, to w ostatnim czasie mają wielu przeciwników, którzy zgodnie twierdzą, że są one siedliskiem bakterii. Czy to prawda?

Z jednej strony deski drewniane mają naturalne właściwości bakteriobójcze, jednakże z drugiej strony drewno pochłania wodę, co powoduje, że razem z nią w jej wnętrzu mogą gromadzić się bakterie. Zwolennicy drewna mówią, że bakterie te są przez drewno szybko neutralizowane i nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Jedno jest pewne: im lepszej jakości deska, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że będą się w niej gromadzić bakterie. Dlatego też przy wyborze deski drewnianej ważne jest, aby była wykonana z wysokiej klasy drewna. Najczęściej spotykamy deski dębowe, które w większości są bardzo porządne. Możemy również poszukać desek z twardszego drewna np. bukowego lub orzechowego. Bardzo ważne jest również, aby deska była odpowiednio zaimpregnowana, dzięki czemu nie będzie wchłaniała wody.

Oczywiście bez względu na to, na jaką deskę się zdecydujemy, to nie możemy zapomnieć o jej właściwym czyszczeniu i zachowaniu odpowiedniej higieny podczas użytkowania. Drewniane deski będą pasować do każdej kuchni i przez lata posłużą, jako podłoże do krojenia i przygotowywania posiłków. Na rynku można znaleźć je w różnych rozmiarach i kształtach. Dla gadżeciaży, dobrym pomysłem są deski do krojenia z nadrukowanymi zabawnymi napisami lub cytatami, dostępne m.in. w sklepie Artiglo.

Bambusowe deski do krojenia

Są one bardzo twarde, a co za tym idzie wygodne w użytkowaniu. Wykonane są ze sprasowanej trawy bambusowej, swoim wyglądem przypominają drewno. Deki bambusowe nie wchłaniają jednak wody, zatem w ich wnętrzu nie gromadzą się bakterie i drobnoustroje. Niestety nie nadają sięone do mycia w zmywarce, ale mycie ręczne przy użyciu odpowiednich detergentów skutecznie dezynfekuje je po czynnościach związanych z przyrządzaniem potraw. Po umyciu deski te szybko schną i nadają się do ponownego użytku. Są tanie i trwałe. Jeśli nie jesteście jeszcze przekonani, jaką deskę wybrać, to ta bambusowa może być dobrym rozwiązaniem.

Szklane deski do krojenia

Mają one bardzo wielu zwolenników, chociaż ich popularność jest znacznie mniejsza niż pozostałych. Szkło jest higieniczne oraz łatwe w utrzymaniu. Możemy je myć w zmywarce. Ręczne mycie także skutecznie oczyszcza je z pozostałości po pokarmach. Deski szklane są stosunkowo tanie. Na rynku dostępne są rozmaite kształty, wzory i kolory takich desek. Zatem z powodzeniem dopasujemy je do designu kuchni. Szklane deski niestety mają też swoje wady. Każdy upadek może spowodować, że zostaną potłuczone. Dodatkowo takiej deski nie polubią nasze noże kuchenne, które będą się na niej tępić.

Plastikowe deski do krojenia

Są coraz bardziej popularne, a to głównie ze względu na niską cenę i dużą dostępność. Są higieniczne i nadają się do zmywania zarówno ręcznego, jak i przy pomocy zmywarki. Stosunkowo szybko schną. Detergenty skutecznie usuwają z nich wszystkie zanieczyszczenia. Plastik zaś, jest znacznie mniej odporny na zarysowania, niż wymienione wcześniej rodzaje. Po pewnym czasie korzystania, pojawiają się na nich liczne rysy i zadrapania, które nie wyglądają zbyt apetycznie. Ponadto deski te są w sztucznie barwione, dlatego po pewnym czasie płowieją, tracą kolor, a często wręcz zabarwiają się od warzyw i owoców o bardzo intensywnych sokach. Daleko jest im również do bycia ekologicznymi.