Szybkie i smaczne dania z ryb

Szybkie i smaczne dania z ryb

Ryby możesz przygotowywać na różne sposoby i często nie wymagają one dużych umiejętności kulinarnych. Mamy nadzieję, że nasze przepisy zachęcą Cię do eksperymentowania w kuchni i przyrządzania wybranych gatunków ryb tak, jak lubisz.

Pomysł 1

Bardzo ciekawym pomysłem będzie przyrządzenie sardynek z puszki w formie przystawek na toście. Przepis nie jest trudny: opiekamy 4 kromki ciabatty, które smarujemy przeciśniętym przez prasę czosnkiem, następnie układamy na nich pomidory, a na nich kładziemy sardynki. Całość doprawiamy, skrapiamy oliwą i mamy gotową bardzo prostą i smaczną przekąskę.

 

Pomysł 2

Warto pokusić się o przyrządzenie lekkiej sałatki z tuńczyka, którego podasz w zestawieniu z warzywami. Możesz w tym wypadku wykorzystać kukurydzę z puszki, zielony groszek, fasolę czy ananasa. Do warzyw dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko mieszamy. Zamiast majonezu możemy użyć jogurtu naturalnego, wtedy będziemy mieć sałatkę idealną dla osób dbających o linię.

 

Pomysł 3

Ciekawym rozwiązaniem na obiad mogą być rybne kotlety z pangi w panierce z płatków owsianych. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle sycące. Po przygotowaniu ryby tj. doprawieniu jej i uformowaniu kotletów, przystępujemy do skomponowania panierki. Pietruszkę, sok z cytryny, olej, posiekany czosnek i bułkę tartą miksujemy na jednolitą masę. W kolejnym kroku dodajemy pokruszone płatki owsiane – panierka gotowa. Obtaczamy w niej rybne kotlety i smażymy na głębokim tłuszczu.

 

 

Tak naprawdę wcale nie potrzeba wielkiego wysiłku, aby mieć ciekawe i bardzo smaczne danie z ryb. Najczęściej wystarczą do tego proste w przygotowaniu składniki.