Śniadanie idealne, czyli naleśniki po amerykańsku

Śniadanie idealne, czyli naleśniki po amerykańsku

Co najczęściej przygotowują na śniadanie bohaterowie amerykańskich filmów i seriali? Oczywiście, naleśniki. Zwykle mają być one okrasą dla romantycznych poranków lub śniadań jedzonych wspólnie z dziećmi. Jak zrobić klasyczne pancakes?

Ile tradycji i kultur, tyle odmian naleśników. Z zagranicznych przepisów znamy głównie włoskie crespelle, francuskie crepes i rosyjskie bliny. Amerykańskie placki również nie są nam obce. Na tle innych wyróżniają się jednak dość znacznie. To dlatego, że oprócz standardowych produktów, czyli mąki, mleka i jajek, dodaje się do nich także proszku do pieczenia, co pozwala uzyskać charakterystyczną pulchność. Pancakes są grubsze i mniejsze niż nasze rodzime naleśniki, wydają się też bardziej sycące. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu. 

Potrzebne składniki:

  • 230-250 gramów mąki 
  • 250-300 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru trzcinowego
  • odrobina soli
  • około 30 gramów masła do roztopienia

 

Przygotowanie:

Masło rozpuść w rondelku i poczekaj aż wystygnie. W międzyczasie połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól, a w oddzielnej misce roztrzep jajka i skomasuj je z mlekiem oraz ostudzonym masłem. Wlej powstały płyn do miski z suchymi produktami i przy pomocy miksera osiągnij gładką masę. Ciasto odstaw na co najmniej 20 minut, dopiero później przystępuj do smażenia. 

Na patelni możesz rozgrzać odrobinę masła (nie jest to konieczne, jeśli mamy odpowiednią patelnię, zwłaszcza że masło jest już zawarte w cieście). Ciasto jest na tyle gęste, że pozwoli utworzyć placki grubości 1 cm. Po wlaniu go na patelnię, poczekaj aż na wierzchu zaczną się pojawiać bąbelki. Wtedy obróć naleśnik na drugą stronę i smaż go jeszcze przez minutę. 

Amerykanie podają swoje naleśniki w formie piramidek. Kilka placków ułożonych na sobie polewają obficie zwykle syropem klonowym. Warto wypróbować tę klasyczną propozycję, bo syrop klonowy rzeczywiście wydaje się idealnie uzupełniać smak puszystego ciasta. Pamiętajmy, że pancakes to naleśniki na słodko, dlatego tak bardzo upowszechniło się jedzenie ich w porze śniadaniowej. Placki możemy przełożyć też masłem orzechowym lub kremem czekoladowym. Inna popularna wersja zakłada wykorzystanie sosu czekoladowego i owoców – borówek, malin, truskawek czy bananów. Pancakes będą smakowały także w towarzystwie konfitur, polane jogurtem, z dodatkiem bitej śmietany lub okraszone cukrem pudrem czy cynamonem. 

Co ciekawe (szczególnie z perspektywy dzieci), wśród patelni do naleśników znajdziemy takie z wydzielonymi wgłębieniami, na dnie których producenci wytłoczyli wzory, na przykład zabawne buzie lub śnieżki. 

 


Elżbieta Gwóźdź