Smaki Malediwów od kuchni

Smaki Malediwów od kuchni

Na walory turystyczne Malediwów składają się nie tylko przepiękne, zapierające dech w piersiach widoki i słoneczna pogoda. Ten cudowny kraj może się poszczycić również wspaniałą kuchnią.

Malediwy – wczasy pełne przepysznych smaków

Na Malediwach zakosztujemy przysmaków wyjątkowych i jedynych w swoim rodzaju. Dominują tutaj dania rybne, zwłaszcza z tuńczyka. Najpowszechniej stosowane przyprawy to surowe chili, sok z cytryny oraz sól. Dużym zainteresowaniem turystów cieszy się potrawa o enigmatycznie brzmiącej nazwie garudhiya. Jest to gęsta i treściwa zupa z dużymi kawałkami tuńczyka (również z głową). Jak powstaje? Najpierw patroszy się rybę, później kraja ją na kawałki, myje i gotuje się z niej bulion, który następnie można przyprawić cebulą, chili lub curry. Natomiast jeśli wygotowalibyśmy całą wodę i zaczekali, aż w garnku zostanie sama maź z rybą, powstałaby wówczas inna malediwska specjalność: rihaakuru.


Nie tylko tuńczyk

Ale nie tylko tuńczyka używa się w miejscowej kuchni. Dania przyrządza się również z miejscowych gatunków, których nigdzie indziej byśmy nie uświadczyli. Mają one zbyt skomplikowane i trudne do wymówienia nazwy, dlatego oszczędzimy sobie trudu ich przytaczania. Podawane w postaci suszonych, drobno posiekanych kawałków są prawdziwym rarytasem, który z pewnością zasługuje na spróbowanie. Zresztą należy zauważyć, że potrawy z ryb w ogóle są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają duże ilości białka. Podaje się je najczęściej z ryżem (będącym cennym źródłem węglowodanów) lub słodkimi ziemniakami.

Na uwagę zasługuje też roshi, płaski chleb, wypiekany lub smażony w oleju kokosowym. Miejscowi mieszkańcy jedzą go na śniadanie. Ale można też podawać go jako przystawkę lub dodatek do ciepłych, bardziej treściwych dań – wówczas posypywany jest ziołami, przyprawami i cebulą.


Gulasz curry i mięso

Bardzo smaczny jest gulasz curry, przyrządzany z rozmaitych składników, w tym również z tuńczyka. Do sosu dodaje się wiele różnych przypraw, takich jak kardamon, imbir, kolendra, sproszkowana papryczka chilli, czosnek czy kurkuma. Aby zagęścić konsystencję, używa się również soczewicy. Tak przygotowane danie, dla spotęgowania aromatu doprawiane często uprażonymi listkami z drzewka curry, podaje się tutaj na ogół z ryżem. Jeśli więc wybierasz się na Malediwy, a jednym z etapów Twojej podróży będzie Sri Lanka, wycieczki objazdowe po wyspie dadzą Ci znakomitą okazję do odwiedzenia różnych restauracji, w których zasmakujesz miejscowych specjałów.

Jako że mięso jest tutaj dość drogie (w końcu przywozi się je statkami skądinąd), miejscowi mieszkańcy spożywają je głównie w dni szczególne, świąteczne (np. na Nowy Rok czy z okazji wesela). Najczęściej podaje się je razem z curry i egzotycznymi owocami, których tutaj nie brakuje – ananasy, orzechy kokosowe i owoce mango stanowią stałą pozycję w jadłospisie zarówno autochtonów, jak i turystów.


Kuchnia na Malediwach jest więc dość zróżnicowana i z całą pewnością zainteresuje europejskich smakoszy. Posiłki są pożywne, bogate w wartości odżywcze i stanowią miłą odmianę dla podniebienia. Warto się na nie skusić.