Przepisy na słynne potrawy kuchni niemieckiej

Przepisy na słynne potrawy kuchni niemieckiej

Kuchnia naszych zachodnich sąsiadów kojarzy się głównie z piwem i tłustymi daniami. Tymczasem w rzeczywistości jest o wiele bardziej różnorodna! Poniżej znajdziesz przepisy na trzy proste, znane niemieckie potrawy.

Berlińska zupa ziemniaczana

Czego potrzebujesz?

  • 50 dag ziemniaków
  • 10 dag wędzonego boczku
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 5 gałązek majeranku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Wykonanie

Obierz i pokrój na kawałki ziemniaki włoszczyznę. Posiekaj cebulę, a boczek pokrój na niewielkie kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i ¾ boczku. Następnie dodaj ziemniaki i włoszczyznę i delikatnie je podsmaż. Do dużego garnka wlej bulion warzywny i wrzuć wszystkie składniki z patelni, dodając dwie gałązki majeranku. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut. Następnie wyjmij majeranek, całość zmiksuj i dodaj śmietanę. Resztę boczku podsmaż na patelni. Zagotuj zupę jeszcze raz, dodaj sól i pieprz, boczek i listki majeranku.

 

Currywurst

Czego potrzebujesz?

  • kilka cienkich kiełbasek
  • puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • łyżka miodu
  • łyżeczka cukru

Wykonanie

Usmaż kiełbaski na grillu lub na patelni do momentu zarumienienia. W garnku przygotuj sos: wymieszaj krojone pomidory z sosem Worcestershire, octem balsamicznym, miodem, słodką papryką i curry. Kiedy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut do momentu zgęstnienia. Następnie dodaj przecier pomidorowy i cukier. Całość zmiksuj na gładką masę. Ciepłym sosem polej kiełbaski, podawaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

 

Wieprzowina w sosie piwnym

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg schabu karkowego
  • 1/2 l jasnego piwa
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 2 czubate łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ocet winny lub sok z cytryny
  • sól, pieprz

Obierz i drobno pokrój warzywa. Mięso umyj i natrzyj solą oraz pieprzem. Do dużego garnka wlej piwo, a następnie dodaj do niego mięso, warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotuj przez ok. godzinę na niewielkim ogniu, pod średnio szczelnym przykryciem. Po tym czasie wyjmij mięso, zaś wywar przelej przec sito i zagęść go mąką ziemniaczaną. Następnie dodaj przyprawy, ocet lub sok z cytryny. Sos przelej do garnka i dodaj do niego pokrojone w plastry mięso. Ponownie zagotuj.

 

Na wszystkie przysmaki naszych zachodnich sąsiadów zaprasza Beata Bus - przewozy do Niemiec.