Przepis na jajka faszerowane

Przepis na jajka faszerowane

To jedna z najbardziej lubianych i najprostszych w przygotowaniu potraw serwowanych podczas imprez i świąt. Jak przyrządzić jajka faszerowane?

Jajka faszerowane można przygotowywać na niemal niezliczoną ilość sposobów – w zależności od farszu, jaki sobie wymyślimy. Najpopularniejszą wersją potrawy jest chyba jednak ta z farszem cebulowo–pieczarkowym, na którą przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • 1 mała cebula,
  • 2–3 pieczarki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, ketchup.

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Drobno siekamy cebulę i zaczynamy ją podsmażać na patelni delikatnie skropionej oliwą z oliwek. W tym czasie drobno siekamy również pieczarki i dodajemy je do cebuli. Całość pozostawiamy na patelni pod przykryciem na kilka minut, aż pieczarki nabiorą rumianego kolorytu. W tym czasie wyjęte wcześniej z jajek żółtka przecieramy przez sitko lub rozgniatamy widelcem i wsypujemy do naczynia. Następnie do żółtek dodajemy cebulę i pieczarki oraz majonez i odrobinę musztardy dla smaku. Tak powstały farsz dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą, jeśli potrzeba. Farszem uzupełniamy pozbawione wcześniej żółtek białka. Całość, dla dekoracji i smaku, możemy też, opcjonalnie, zwieńczyć kropelką ketchupu. Danie gotowe! Życzymy smacznego!