Prosty przepis na tiramisu

Prosty przepis na tiramisu

Poznaj prosty przepis na pyszny i łatwy włoski deser – tiramisu.

Tiramisu to tradycyjny deser prosto ze słonecznej Italii, który Włosi często wybierają jako przekąskę w porze drugiego śniadania i słodkie „towarzystwo” do kawy espresso. Schłodzone tiramisu to wprost idealna przekąska na letnie, upalne dni. Szczególnie polecana jest osobom, które nie mogą, np. ze względu na częste choroby gardła, jeść latem lodów. A zatem, jak przygotować pyszne, włoskie tiramisu? Przepis znajdziecie poniżej.  

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 filiżanka mocnej, ostudzonej kawy,
  • 3 jajka,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 1 opakowanie biszkoptów (podłużnych),
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 30 ml amaretto lub rumu,
  • kakao.   

Sposób przygotowania:
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Następnie wlewamy białka do miski i ubijamy, aż będą „sztywne”. Żółtka wlewamy do oddzielnej miseczki i dodajemy do nich cukier. Dokładnie miksujemy te składniki w blenderze, aż otrzymamy jednolitą masę. Do tak otrzymanej masy dodajemy serek mascarpone oraz przygotowane wcześniej, zbite białka. Całość mieszamy ręcznie za pomocą łyżki. Nie miksujemy!

Do przygotowanej wcześniej i ostudzonej kawy dolewamy alkohol i delikatnie mieszamy. Następnie, w takiej kawowo–alkoholowej mieszance, delikatnie maczamy biszkopty (zanurzamy je na kilka sekund). Biszkopty posypujemy odrobiną kakao i wylewamy na nie jedną część przygotowanej wcześniej masy. Na polewie układamy kolejne „piętro” z biszkoptów i polewamy je pozostałą częścią masy z mascarpone. Po takim przygotowaniu, wstawiamy nasze tiramisu do lodówki na kilka godzin (ok. 4 – 5). Na koniec, tuż przed podaniem, całość posypujemy kakao. Deser gotowy. Życzymy smacznego!