Prosty przepis na idealne jajko na miękko? Ugotowane bez skorupki!

Prosty przepis na idealne jajko na miękko? Ugotowane bez skorupki!

Jajko na miękko to przysmak bardzo wielu osób. O ile jednak jajko na twardo czy smażone jest bardzo proste w przyrządzeniu to jajko na miękko wymaga naprawdę sporej wprawy.

Istnieje jednak bardzo prosty sposób pozwalający przygotować zawsze idealne jajko na miękko. Zapraszamy do zapoznania się z nim.

Sposób przygotowania

Przy przygotowywaniu jajka na miękko bez skorupki należy być przede wszystkim bardzo ostrożnym. Wystarczy jeden nieodpowiedni ruch i jajko rozleje się. Na samym początku należy do wody w garnku dodać 1-2 łyżki octu. Ocet pomoże w tym aby białko się ścięło. Wodę należy zagotować. W tym samym czasie należy wbić jajko do niewielkiego naczynia. W taki sposób aby się ono nie rozlało. Żółtko musi być w całości. Następnie delikatnie wlewamy jajko do gotującej się wody z octem. Podczas gotowania należy uważać aby jajko się nie rozlało. Można pomagać sobie łyżką w tym. Jajko gotujemy około 1,5-2 minuty. Po tym czasie żółtko będzie jeszcze płynne a białko w miarę twarde. W ten sposób możliwe jest ugotowanie jajka na miękko bez skorupki. Dodatkowo samo przygotowanie jajka w ten sposób będzie bardzo szybkie. Wystarczy około 10 minut aby przygotować sobie takie danie, które oprócz tego, że będzie efektowne, będzie również bardzo pożywne.

Jak podawać?

Najlepiej tak ułożone jajko położyć na bułce i dodać bekon oraz świeże pomidory. Tak przyrządzone danie będzie bardzo smaczne i będzie idealną przekąską w ciągu dnia. Tak przygotowane jajko na miękko można jednak podawać według własnego uznania.

Podsumowanie

Jak więc łatwo zauważyć możliwe jest przygotowanie jajka na miękko bez skorupki mimo, że z pozoru wydaje się to bardzo trudne. Wystarczy odrobina wprawy aby przyrządzać takie jajko i aby zawsze wychodziło ono idealnie ugotowane. Tak przyrządzonym jajkiem z pewnością można zaskoczyć wielu znajomych, którzy będą pod wrażeniem takiego dania. Mimo jego prostoty wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że w ogóle możliwe jest przygotowanie jajka właśnie w taki sposób.