Prosty przepis na faworki

Prosty przepis na faworki

Kto z nas nie kocha faworków? Od wieków piecze się je w Polsce w karnawale, a w Tłusty Czwartek przegryzanie nimi pączków jest po prostu koniecznością. Jak w łatwy sposób zrobić faworki i cieszyć się ich pysznym smakiem?

Faworki, zwane inaczej chrustem, to deser, który z dzieciństwa zna chyba każdy. Bez faworków nie wyobrażamy sobie Tłustego Czwartku. Często chruściki przyrządzamy także na różnego rodzaju święta i po prostu jako pyszną, słodką przekąskę.

Smażenie faworków nie jest ani zbyt trudne, ani drogie. Wystarczy zaledwie kilka tanich produktów i trochę chęci do pracy i możemy otrzymać przepyszny deser, który będzie smakował wszystkim. Pamiętajmy jednak, że chrust to danie tłuste i kaloryczne, dlatego, jeśli dbamy o linię, sięgajmy po nie jedynie od czasu do czasu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • 0, 75 szklanki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli, 
  • cukier puder,
  • 0,5 l oleju.

Sposób przygotowania:
Do naczynia wsypujemy mąkę i dodajemy do niej cukier i sól, a także żółtka, ocet i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy. Następnie, zbijamy ciasto wałkiem kuchennym przez ok. 10 minut i dzielimy je na trzy części. Tak podzielone ciasto dokładnie rozwałkowujemy. Następnie, kroimy ciasto na ok. 3-centymetrowe pod względem grubości prostokąty, które nacinamy w środku nożem i przekładamy przez nacięcie jeden z końców prostokąta. Tak przygotowane faworki kładziemy na rozgrzaną patelnię polaną tłuszczem i smażmy, zmieniając kolejno stronę ułożenia faworków aż do momentu, gdy po obu stronach staną się złote. Po usmażeniu posypujemy faworki cukrem pudrem. Deser gotowy! Smacznego!