Popularne przepisy na marynowane grzyby

Popularne przepisy na marynowane grzyby

Marynowane grzyby to klasyczna polska potrawa. Jest szczególnie lubiana, ponieważ sprawdza się zarówno jako dodatek do dań obiadowych jak i w postaci samej przystawki chętnie serwowanej na organizowanych imprezach.

Jesień to zdecydowanie sezon grzybowy. Dlatego zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami.

Grzyby z cukrem

Składniki:
1 kg grzybów leśnych;
1000 ml wody;
1000 ml octu spirytusowego 10 %;
8 łyżek cukru;
3 łyżeczki soli;
chrzan;
4-5 liści laurowych;
7 ziaren ziela angielskiego;
około 15 ziaren pieprzu;
1 łyżeczka gorczycy na słoik.

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie oczyszczamy i ucinamy ogonki (warto je zachować do zupy grzybowej lub sosu). Grzyby należy marynować w całości, a tylko większe okazy przeciąć na pół. Pokrojone grzybki gotujemy w lekko osolonej wodzie około 6-7 minut. Po odcedzeniu przepłukujemy je zimną wodą aby pozbyć się piany. Wlewamy do garnka wodę, sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz ocet. Gotujemy marynatę do momentu aż zacznie wrzeć, następnie zmniejszamy ogień i zostawiamy na palniku na jeszcze około 2 minuty. Do słoika wrzucamy gorczycę, obgotowane grzyby, obrany i pokrojony w słupki chrzan (jeden kawałek na jeden słoik). Do grzybów dodajemy wrzącą zalewę, zakręcamy słoik, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do przestudzenia.


Pieczarki z marchewką

Składniki:
1 kg małych pieczarek;
1 łyżeczka soli;
3 marchewki;
10 liści laurowych;
gorczyca;
ziele angielskie;
pieprz czarny ziarnisty;
600 ml wody;
350 ml octu 10%;
2 łyżeczki soli;
2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

Obieramy pieczarki i gotujemy je w osolonej wodzie (dodajemy 1 łyżeczką soli). Myjemy i obieramy marchewki, następnie kroimy je w talarki. Wlewamy do garnka wodę z octem, dosypujemy sól oraz cukier. Gotujemy do momentu, aż zalewa zacznie wrzeć. Później zmniejszamy płomień i gotujemy około 4-5 minut. Do słoików wrzucamy 1 listek laurowy, kilka plasterków marchewki, parę ziarenek pieprzu oraz łyżeczkę gorczycy. Dodajemy pieczarki oraz zalewę octową (w takiej ilości aby zakrywała pieczarki). Słoiki zakręcamy, kładziemy  do góry dnem i zostawimy do ostygnięcia.



Autor: Aneta Kowalska