Pij kakao każdego dnia!

Pij kakao każdego dnia!

Kakao jest napojem o licznych prozdrowotnych właściwościach. O tym, co daje mu przewagę nad czekoladą i dlaczego lepiej przyrządzać je na wodzie niż na mleku, przeczytasz poniżej.

Kakao jest nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe. Dostarcza organizmowi witamin oraz cennych składników odżywczych. Chroni przed depresją, wycisza, uspokaja i pozwala się odprężyć. Część naturalnych substancji zawartych w nasionach kakaowca ma delikatne działanie psychoaktywne. Właśnie dlatego osoby regularnie pijące kakao są bardziej optymistycznie nastawione do życia i generalnie mają lepsze samopoczucie.

 

Im mniej cukru, tym lepiej

Należy jednak podkreślić, że wszystkie te prozdrowotne właściwości ma jedynie prawdziwe kakao. Obecnie pod tą nazwą sprzedaje się czekoladowe napoje w proszku, w których więcej jest cukru niż ziaren kakaowca. Proporcje powinny być dokładnie odwrotne: dużo masy kakaowej, mało cukru. Dlatego przed zakupem konkretnego produktu warto zapoznać się z jego składem.

 

Dlaczego kakao jest lepsze od czekolady?

Kakao jest zdecydowanie mniej kaloryczne. 1 łyżeczka tego napoju (10 g) ma 23 kalorie, natomiast jedna kostka czekolady (10 g) – ponad 50 kalorii. Ponadto kakao zawiera więcej przeciwutleniaczy oraz flawonoidów, które to składniki wpływają korzystnie na funkcjonowanie mózgu (dlatego właśnie filiżanka kakao jest doskonałym środkiem wspomagającym koncentrację) i krążenie, a dodatkowo obniżają ciśnienie tętnicze. Ponieważ jednak flawonoidy mają gorzki smak, w procesie produkcji czekolady ogranicza się ich ilość. Regularne picie kakao o połowę zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę i choroby serca, zapobiega zaparciom i wzmacnia kości.

 

Codzienny zastrzyk energii

Kakao zawiera dwa cenne alkaloidy, które stymulują układ nerwowy: teobrominę i kofeinę. Składniki te zawarte są też w kawie – i to w dużo większych ilościach. Osoby, które z takich czy innych powodów nie piją kawy, mogą raczyć się kakao. Liczne badania wykazały dodatni wpływ spożycia tego napoju na funkcje poznawcze i radzenie sobie z problemami wymagającymi wysiłku intelektualnego. Jeśli traktujesz kakao jako substytut kawy, przyrządzaj je na wodzie – mleko osłabia jego pobudzającą moc.