Paszteciki – uniwersalny przepis

Paszteciki – uniwersalny przepis

Dowiedz się, jak wykonać pyszne i proste paszteciki, do których będzie można dodać dowolny farsz.

Paszteciki, choć mogą wydawać się skomplikowanym daniem, wcale nie muszą być trudne w przygotowaniu. Poznaj szalenie prosty przepis, który pozwoli Ci szybko i sprawnie wyczarować w kuchni domowe paszteciki z dowolnym farszem w środku.

Potrzebne składniki:

  • wcześniej przygotowany farsz,
  • 4 szklanki mąki,
  • 200 g margaryny,
  • 40 g drożdży,
  • śmietana 18%,
  • opcjonalnie 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

Mąkę wysypujemy na stół, dodajemy do niej margarynę, drożdże i śmietanę. Zagniatamy całość na jednolitą masę. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy. Na brzegu każdego z tak rozwałkowanych „placków” układamy farsz i zawijamy w rulon. Tak przygotowane paszteciki układamy na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Aby nasze paszteciki były rumiane, możemy posmarować je jajkiem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza do czasu, aż się wystarczająco zarumienią.

Farsz przygotowujemy wedle uznania. W Polsce najpopularniejsze farsze to połączenie kapusty i grzybów, które jednak kojarzą się najczęściej ze świętami Bożego Narodzenia. Świetnym pomysłem będzie też przygotowanie pasztecików z dodatkiem mięsa lub, w wersji wegetariańskiej, z pyszną i zdrową ciecierzycą. Prawdę mówiąc, z farszem do naszych pasztecików możemy zaszaleć i puścić w kuchni wodze kulinarnej fantazji, a rodzina na pewno będzie zadowolona z rezultatu!