Na słono i na słodko, czyli omlet i jego warianty

Na słono i na słodko, czyli omlet i jego warianty

Omlet to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej, która rozpowszechniła się również w innych krajach. Oprócz walorów smakowych, danie to ma inną ważną zaletę – nieograniczone możliwości co do komponowania dodatków.

Omlet jest potrawą na tyle uniwersalną, że możemy dowolnie eksperymentować w dziedzinie dodatków, jakie do niego dorzucimy. Zacznijmy jednak od podstaw, czyli od wykonania samego omleta. 

W tym celu potrzebować będziemy: 3 jaj, 1 łyżki mleka albo śmietanki oraz łyżeczki masła. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je widelcem. Masa powinna mieć jednolitą, ciągnącą konsystencję. Dodajemy mleko lub śmietankę oraz masło podzielone na malutkie kawałki. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, po czym wlewamy na nią masę jajeczną. Podczas smażenia poruszamy patelnią, aby omlet nie przywarł do powierzchni. 

Sposobów umieszczania dodatków w omlecie jest kilka. Jednym z głównych jest wprowadzanie składników bezpośrednio do masy jajecznej, jeszcze przed wylaniem jej na patelnię. Tu znakomicie sprawdzą się siekane świeże zioła, np. pietruszka lub bazylia, pokrojona w maleńkie kawałeczki szynka lub salami, szpinak, anchois, żółty ser. Innym sposobem wykonania omleta z dodatkami jest nakładanie farszu na połowę omleta w trakcie smażenia i przykrywanie go drugą połową. Do takiego wariantu można wykorzystać farsz warzywny, mięsny, grzybowy. Inne doskonałe dodatki to: zielony groszek, papryka, cebulka, łosoś, oliwki, krewetki i wiele innych. 

Wykonując zaś omlet na słodko, najczęstszą praktyką jest nakładanie dodatków dopiero po przełożeniu gotowego omleta na talerz. Dla wielu smakoszy za najlepszy omlet na słodko uchodzi odmiana z powidłami lub dżemem własnej roboty. Dodatek ten można jednak zastąpić innymi smakowitymi składnikami, np. musem czekoladowym, świeżymi owocami, bitą śmietaną, lodami, syropem owocowym. W wersji wykwintnej można połączyć ze sobą kilka różnych składników.