Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy?

Powodów, dla których ludzie na całym świecie piją kawę, jest bardzo wiele. Jedni piją ją dla pobudzenia, dla przyjemności, chwilowego oderwania się od codziennych obowiązków, natomiast inni, aby poczuć niepowtarzalny smak oraz aromat.

Na sam smak kawy wpływa bardzo wiele czynników - pochodzenie, region, sposób uprawy oraz dbałość i selekcja. Najlepsza kawa to taka, która jest pozbawiona wszelkiej ochtatoksyny. Sam proces palenia ma także decydujący wpływ na ostateczny smak. Najważniejsze jest to, aby ziarna były wypalane równomiernie oraz były jednakowo dojrzałe. Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy?

W pierwszej kolejności musimy podjąć decyzję, jaką kawę lubimy pić na co dzień. Czy ma to być kawa mielona czy w ziarnach. Wybór jest bardzo prosty – wszystko zależy od tego, czy mamy w domu do dyspozycji ekspres do kawy wyposażony w młynek bądź sam młynek do kawy. Możemy potrzebować kawę mieloną gdy ekspres nie posiada młynka. Bardzo ważną kwestią jest sam sposób przechowywania kawy. Najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu oraz w lodówce - dzięki temu będziemy mieć pewność, że kawa nie straci aromatu oraz nie będzie miała kontaktu z wilgocią.

Kolejną bardzo ważną decyzją jest określenie oraz dopasowanie upodobań i gustu do rodzaju mieszanki (szeroki wybór gatunków kaw oferuje sklep http://www.coffeeworld.com.pl/). Możemy kupić kawę 100% arabikę, która cechuje się dość kwaśnawym smakiem. Kawę tę najczęściej piją osoby, które zwracają dużą uwagę na sposób i rodzaj jej uprawy, duże znaczenie ma dla nich aspekt ekologiczny oraz certyfikaty fair trade. Arabika to kawa szlachetna oraz bardzo trudna w uprawie. Jej cena jest znacznie wyższa od innych kaw. W zależności od preferencji, nie zawsze arabika będzie najlepszym z rodzajów kaw.

Najczęściej polecanymi kawami do wykonywania art latte są mieszanki kaw posiadające w swoim składzie 20% robusty oraz 80% arabiki. Dzięki temu połączeniu kawa ma kremową konsystencję oraz jej smak jest każdorazowo niepowtarzalny. Robusta od arabiki różni się przede wszystkim ceną, ale także smakiem oraz zawartością kofeiny.

Podczas wyboru kawy warto zwrócić uwagę na datę wypalania kawy – data przydatności to około 2 lata od momentu wypalania kawy. Kawa wtedy nie straci cennych walorów smakowych oraz aromatu.