Makaron penne z kurczakiem

Makaron penne z kurczakiem

Receptury kulinarne, w których pierwsze skrzypce odgrywa makaron, cieszą się ogromnym powodzeniem. Jak najlepiej wykorzystać makaron penne, aby uzyskać pyszne, pożywne danie obiadowe?

Jednym z tradycyjnych rodzajów makaronu włoskiego jest penne, popularnie zwane w Polsce rurkami. Makaron ten przywędrował do nas z południowej części Italii. Jest to składnik, który wyśmienicie komponuje się z różnego rodzaju sosami, na przykład z sosem pesto, sosem pomidorowym, serowym. Doskonale pasują też do niego owoce morza, warzywa, a także drób. Dużą popularnością cieszy się makaron penne z kurczakiem. Wykonać go można na kilka różnych sposobów, przy czym za każdym razem możemy uzyskać inne walory smakowe. Oto dwa interesujące warianty. 

W pierwszym wariancie, oprócz makaronu i kurczaka wykorzystamy ser pleśniowy, który nada całemu daniu wyrazistego smaku. 
 

Potrzebujemy: 

  • około 300 g makaronu penne, 
  • pierś kurczaka, 
  • około 150 g sera pleśniowego (może być gorgonzola, rokpol, camembert lub inny), 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 100 g śmietany 18%, 
  • 1 dużego brokuła, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Brokuła gotujemy, kurczaka kroimy w kostkę, po czym marynujemy go w oliwie z dodatkiem rozdrobnionego czosnku, pieprzu i soli. Po upływie godziny podsmażamy kurczaka, następnie dodajemy podzielonego na małe cząstki brokuła, później śmietanę. Mieszamy, dodajemy podzielony na małe cząstki ser, mieszamy i czekamy, aż ser całkiem się rozpuści. Tak przyrządzony sos podajemy z ugotowanym uprzednio makaronem penne. 


Jeśli lubimy potrawy z pomidorami, warto wykorzystać przepis na makaron penne z kurczakiem, warzywami i sosem pomidorowym. 
 

Potrzebne nam będą: 

  • 300 g makaronu penne, 
  • pierś kurczaka, 
  • 2 puszki pomidorów, 
  • dwie czerwone papryki, 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • kilka dużych pieczarek, 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano. 

Kurczaka podsmażamy, po czym zdejmujemy go z patelni. Podsmażamy cebulę i paprykę, dodajemy pieczarki, smażymy, dodajemy zdjętego wcześniej z ognia kurczaka oraz pomidory i rozdrobniony czosnek. Dusimy wszystko przez kilka minut, dodajemy przyprawy. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Opcjonalnie możemy posypać potrawę parmezanem.