Łatwy i szybki przepis na pyszny tort makowy

Łatwy i szybki przepis na pyszny tort makowy

Tort makowy kojarzy nam się często ze Świętami Bożego Narodzenia. Naszą wersję torciku możesz jednak przygotować niezależnie od okazji, w bardzo szybki i niesłychanie prosty sposób. Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Jeśli żyjesz w ciągłym biegu i nie masz czasu na wymyślne wypieki, ten przepis będzie w sam raz dla Ciebie. Na przygotowanie ciasta potrzeba bowiem naprawdę niewiele czasu, na co nie wskazuje spektakularny efekt końcowy.


Składniki:

Potrzebne do przygotowania ciasta:

  • ok. 400-500 g masy makowej (najszybciej będzie użyć gotowej masy ze sklepu),
  • 5-6 jajek,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka tartej bułki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny.

 

Potrzebne do przygotowania kremu:

  • 0,5 l słodkiej śmietanki ok. 30%,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 250 g serka mascarpone.

 

Sposób przygotowania:

Jajka myjemy w ciepłej wodzie, a następnie wbijamy do miski. Dodajemy cukier i miksujemy, aż powstanie nam masa o lekkiej konsystencji piany. Następnie do miski dodajemy masę makową, kaszę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. W międzyczasie włączamy i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Naczynie, w którym będziemy piec (najlepiej tortownicę) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia wlewamy naszą masę i pieczemy przez ok. 45-50 minut.

Podczas gdy nasze ciasto rośnie w piekarniku, my zabieramy się do przygotowywania kremu. Zaczynamy od energicznego ubijania śmietanki przelanej uprzednio do miski. Następnie dosypujemy do niej cukier i dodajemy serek. Całość miksujemy i odstawiamy.

Po wyjęciu ciasta, dzielimy je na pół i przekładamy przygotowanym uprzednio kremem. Zostawiamy jednak część kremu na dekorację wierzchnią ciasta. Następnie całość dekorujemy naszymi ulubionymi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się czekoladowa posypka lub polewa. Z tortem świetnie będzie się też komponowała przepuszczona przez tarkę mleczna czekolada.