Kuchnia niemiecka: słynne desery

Kuchnia niemiecka: słynne desery

Lubisz słodkości? Popularne desery serwowane w Niemczech powinny przypaść Ci do gustu! Przedstawiamy najsłynniejsze ciasta, ciasteczka i słodkie przekąski, przygotowywane w różnych częściach Niemiec.

Schwarzwälder Kirschtorte (Badenia-Wirtembergia)

Słynny niemiecki tort na bazie czekolady i śmietany, z dodatkiem czereśni oraz czereśniowego napoju alkoholowego.

 

Germknödel (Bawaria)

Placek przypominający nasze pampuchy/parowańce, przygotowywany jest z ciasta drożdżowego, nadziewany powidłami śliwkowymi i podawany z sosem waniliowym.

 

Fürst-Pückler-Eis (Branderburgia)

Układane warstwowo lody waniliowe, truskawkowe i czekoladowe. Zimą podawano je z dżemem, zaś latem – z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

 

Dresdner Eierschecke (Saksonia)

Delikatne ciasto na bazie twarogu, śmietany i jajek, oprószone cukrem pudrem.

 

Welfenspeise (dolna Saksonia)

Waniliowy krem, podawany z żółtym musem z dodatkiem białego wina. Kolory nawiązują do barw flagi Hanoweru.

 

Bienenstich (Saksonia-Anhalt)

Drożdżowe ciasto z masą budyniową, z polewą z miodu, masła i mielonych migdałów.

 

Kerscheplotzer (Nadrenia)

Danie przygotowywane ze starego pieczywa, zanurzanego w cieście z masła, mleka, jajek i cukru, a następnie zapiekanego. Często podawane z wiśniami lub czereśniami.

 

Apfel im Schlafrock (Nadrenia Północna-Westfalia)

Jabłka zawijane w ciasto francuskie, z dodatkiem masła i siekanych orzechów. Można jeść je na ciepło lub zimno, z dżemem lub sosem waniliowym.

 

Prophetenkuchen (Turyngia)

Płaskie ciasto pieczone bezpośrednio na blaszce, bez formy. Przygotowuje się je z jajek, cukru, płynnego tłuszczu, alkoholu i mąki.

 

Sanddorntorte (Meklemburgia)

Tort na bazie soku z rokitnika zwyczajnego i masy nugatowej.

 

Berliner Luft (Berlin)

Krem z ubitego białka, żółtek, cukru i żelatyny, serwowany z sosem malinowym. W niektórych wersjach dodaje się do niego białe wino.

 

Fliederbeersuppe (Hamburg)

Zupa owocowa z soku z owoców czarnego bzu, podawana z kluskami i kawałkami jabłek. Przygotowuje się ją w czasie jesieni i zimy.

 

Rote Grütze (Brema)

Deser zbliżony do polskiego kisielu, ma smak podobny do leśnych owoców. Występuje również jako smak cukierków, lodów i dżemów.

 

Bethmännchen (Hessen)

Małe ciasteczka z marcepanu, cukru pudru i wody różanej.

 

Na wszystkie te przysmaki zaprasza frima Beata Bus, przewoźnik obsługujący busy do Niemiec z Pomorza.