Krem z brokuł z pieczywem czosnkowym – lekki obiad w 30min Jak zrobić pesto ze szpinakiem i kurczakiem?

Krem z brokuł z pieczywem czosnkowym – lekki obiad w 30min Jak zrobić pesto ze szpinakiem i kurczakiem?

Proste i szybkie danie zdobywają coraz większą popularność. Coraz więcej osób zwyczajnie nie ma czasu na spędzenie długiego czasu w kuchni nad przygotowywaniem obiadu.

Dlatego coraz więcej osób szuka dań, które będą pożywne, smaczne oraz szybkie do przygotowania. Poniżej przedstawiamy dwa takie dania. Ich przygotowanie nie wymaga praktycznie żadnej wiedzy na temat gotowania oraz zajmie bardzo mało czasu.

Krem z brokuł z pieczywem czosnkowym

Na pierwszy ogień idzie doskonała przekąska na każdą okazję czyli krem z brokuł z pieczywem czosnkowym. Przygotowanie jest bardzo proste.

Potrzebujemy:

  • 1 brokuł

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • mały seler

  • białą część pora

  • średniej wielkości cebulę

  • 3 liście laurowe

  • 4 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka kminku

  • 2 garście koperku

  • sól, pieprz

  • 1,5 litra wody

Na samym początku myjemy i kroimy wszystkie warzywa. Wrzucamy je do gotującej się wody i dodajemy przyprawy. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem. W trakcie gotowania dodajemy 4 łyżki oliwy. Po 20 minutach wyciągamy z garnka liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie rozpoczynamy miksowanie aż do momentu w którym uzyskamy gładką konsystencję. Dodajemy koperek i miksujemy raz jeszcze. Tak przyrządzone danie najlepiej spożywać z pieczywem czosnkowym.

Pesto ze szpinakiem i kurczakiem

Danie to doskonale sprawdzi się na bardzo szybki obiad.

Przyrządzanie należy rozpocząć od umycia i pokrojenia w kostkę kurczaka. Następnie całość przyprawiamy. Smażymy kurczaka na patelni na której wcześniej wlewamy odrobinę oleju. Smażymy aż pierś kurczaka będzie rumiana. Następnie kroimy liście szpinaku. Na patelni umieszczamy masło i wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę go smażymy po czym dodajemy szpinak i całość przyprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Smażymy aż liście szpinaku zwiędną.

Następnie gotujemy brokuły przez kilka minut po czym zaczynamy gotować makaron. W osobnej misce mieszamy szpinak, peso i brokuły. Dodajemy do wszystkie łyżkę wody z makaronu oraz pierś kurczaka. Pozostało jedynie dodać makaron i danie jest gotowe.