Kilka pomysłów na farsz do jajek

Kilka pomysłów na farsz do jajek

Idealne na śniadanie, popołudniową przekąskę, a nawet imprezową przystawkę – sprawdź, jak przyrządzić faszerowane jajka na 6 sposobów!

1. Z pieczonym kurczakiem

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 1/3 pieczonej piersi z kurczaka
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Ugotowane jajka przecinamy na pół, wyjmujemy żółtka. Mieszamy je z majonezem, przyprawami i pokrojoną drobno piersią z kurczaka. Gotowy farsz kładziemy na jajka.


2. Z tuńczykiem

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • ¼ puszki tuńczyka w sosie własnym
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Podobnie jak powyżej, przecinamy jajka na pół. Żółtka dodajemy do pozostałych składników, przygotowujemy farsz i układamy go na połówkach jajka.


3. Z pieczarkami

Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • 200 g pieczarek
  • mała cebula
  • pęczek szczypioru
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Jajka kroimy na połówki, wyjmujemy żółtka. Pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Do pieczarek i cebulki dodajemy odrobinę oleju, pieprz i sól, a następnie dusimy do odparowania wody. Po ostudzeniu mieszamy z żółtkami i majonezem, doprawiamy wedle smaku. Na wierzch kładziemy szczypiorek.


4. Z szynką, kukurydzą i szczypiorkiem

Składniki:

  • 8 jajek na twardo
  • 3 plastry gotowanej szynki
  • garść kukurydzy z puszki
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sześć jajek przecinamy na pół, zaś dwa pozostałe siekamy w kosteczkę i wrzucamy do miski. Szynkę kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski z jajkami wraz z kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy na jajka.


5. Z suszonymi pomidorami i tymiankiem

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • łyżka majonezu
  • tymianek w gałązkach lub sproszkowany
  • sól, pieprz

Jajka przecinamy na pół, usuwając żółtka i wrzucając je do blendera. Dodajemy do nich pomidory, tymianek, majonez oraz przyprawy. Miksujemy. Gotowy farsz kładziemy na jajkach.


6. Z groszkiem i awokado

Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • ½ awokado
  • ½ podsmażonej cebuli
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jajka kroimy na pół, żółtka wrzucamy do miski. Miksujemy z groszkiem, cebulą, majonezem i awokado, doprawiając do smaku. Tak przygotowany farsz nakładamy na jajka.