Jak zrobić zupę pieczarkową?

Jak zrobić zupę pieczarkową?

Pieczarki możemy dostać praktycznie przez cały rok i chyba mało kto nie lubi ich smaku. Poznaj prosty przepis na pyszną i zdrową zupę z nich.

Zupa pieczarkowa to, obok rosołu czy pomidorowej, jedna z popularniejszych zup w Polsce. Z tego względu, zupa ta musi znajdować się w kanonie potraw, jakie potrafi wyczarować każda pani domu. Jak zatem ugotować pyszną zupę pieczarkową? Mamy na to prosty i sprawdzony  przepis.

Potrzebne składniki:

  • 40 dag pieczarek,
  • 1 litr wody,
  • kostka grzybowa,
  • łyżka masła,
  • łyżka śmietany,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka mąki,
  • szczypta majeranku,
  • sól, pieprz.


Sposób wykonania:
Wlej do garnka wodę, zacznij gotować. Następnie wrzuć do wody kostkę grzybową. Całość zostaw do dalszego podgotowania. W międzyczasie umyj, obierz i pokrój na kawałki pieczarki. Następnie rozpuść na patelni odrobinę masła i podsmaż je na nim. Tak przygotowane pieczarki wrzuć do bulionu i gotuj przez ok. 20 minut. W międzyczasie obierz też, umyj i pokrój w plastry marchew. Dodaj ją do gotującego się wywaru. Całość zagęść za pomocą łyżki mąki i śmietany. Na koniec warto dodać przyprawy do smaku: sól, pieprz i majeranek, w proporcjach wedle uznania, cały czas gotując i doprowadzając całość do momentu wrzenia. Zupa pieczarkowa gotowa.  Życzymy smacznego!