Jak zrobić placki ziemniaczane?

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane, choć proste do zrobienia, są niestety pracochłonne. Ich zaletą jest jednak fakt, że można je podawać z różnymi sosami i dodatkami. Poniżej przedstawiamy przepis na same placki i przykłady ich podania.

Do wykonania placków potrzebujemy:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki trzemy na tarce (najmniejsze otwory). To samo robimy z cebulą. Cebulę wrzucamy do utartej masy z ziemniaków, mieszamy. Całą masę wylewamy na sitko i delikatnie odciskamy. Mieszamy z roztrzepanymi jajkami i mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie smażymy. Masę ziemniaczaną najlepiej wylewać na patelnie łyżką do zup. Sam sposób smażenia zależy od upodobań i tego, czy lubimy placki bardziej czy mniej przypieczone.

Uwaga: Aby masa ziemniaczana nie ciemniała, można dodać do niej łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.

Placki można podawać na sucho z cukrem pudrem lub ze śmietaną, cukrem i malinami. Idealnym rozwiązaniem jest podanie placków z mięsem, ciemnym sosem pieczeniowym i drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi lub konserwowymi – to połączenie na talerzu wygląda niesamowicie, a smakuje jeszcze lepiej.