Jak zrobić domowe muesli?

Jak zrobić domowe muesli?

Nic nie smakuje lepiej, niż samodzielnie przyrządzone domowe muesli, które stworzysz dokładnie tak jak, chcesz i podasz wedle uznania. Poniższy wariant może być dla Ciebie odniesieniem do stworzenia bardzo smacznego muesli z wybranych składników.

Składniki na domowe muesli:

  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki miodu
  • mieszanka suszonych owoców np. jabłka, brzoskwinie, śliwki, rodzynki (ilość wg. uznania)
  • cynamon

 

Przygotowanie:

 

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki i połącz z oboma rodzajami płatków oraz otrębami, dodaj miód. Następnie wyłóż mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto nieco całość skropić olejem, dzięki temu się nie spali. Zapiekaj w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu mieszamy wszystko z owocami i nasze musli jest gotowe.

Aby bardziej urozmaicić smak naszego domowego musli, możesz go podawać z wiórkami kokosowymi lub czekoladą. Pamiętaj jednak, aby tego typu składniki dodawać dopiero po zakończeniu zapiekania płatków i orzechów. Oczywiście, jeśli ktoś nie chce mieć prażonego musli, to wtedy odpada nam cały proces w piekarniku. Warto jednak poświęcić nieco więcej czasu, gdyż prażenie pozwala uzyskać naprawdę wyborny smak.

 

 

Propozycje podania:

 

Musli możesz podawać na wiele różnych sposobów. Najprostszy zakłada oczywiście zalanie wszystkiego mlekiem i zrobienie sobie z tego pożywnego śniadania. Jednakże przygotowana mieszanka nadaje się również bardzo dobrze do wypieków. Świetną propozycją na lato jest podawanie musli z chłodnym jogurtem i świeżymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy borówki.