Jak zrobić domowe lody?

Jak zrobić domowe lody?

Wprawdzie jesienią i zimą konsumujemy znacznie mniej lodów niż latem, ale są one o każdej porze roku równie atrakcyjnym deserem, co więcej, w wielu krajach europejskich spożywa się lody przez cały rok, wychodząc z założenia, że jest to przysmak bynajmniej nie sezonowy.

Oczywiście zawsze możemy kupić lody w sklepie, ale podobnie jak w przypadku innych smakołyków, nawet najlepsze lody nie mogą się równać z tymi domowymi, przyrządzonymi własnoręcznie, z prawdziwych jajek, śmietany czy mleka. Przepisów na domowe lody można znaleźć mnóstwo w sieci i to zarówno tych, które robi się przy użyciu specjalnej maszynki, jak i takich, do sporządzenia których wystarczy mikser czy blender, a maszynka nie jest potrzebna. W każdym przypadku musimy jednak najpierw przyrządzić masę lodową, którą następnie albo wlewa się do automatu, albo chowa w pojemniku do zamrażarki. Maszynka do lodów jest o tyle wygodniejsza, że masę lodową (koniecznie uprzednio mocno schłodzoną), wlewa się do już włączonej maszyny, która ukręca lody jednocześnie je mrożąc. W rezultacie po upływie kilkunastu minut lody mamy gotowe. Jeśli działamy bez maszynki, gotową masę lodową chowamy do zamrażarki, ale w trakcie mrożenia powinniśmy co najmniej kilka razy ją wyjmować i mieszać, żeby pozbyć się kryształków lodu. Deser powinien być gotowy w ciągu kilku godzin.  

Prosty przepis na masę lodową wygląda następująco. W trzech naczyniach ubijamy 2 żółtka ze 100 gramami cukru, białko, 300 ml śmietanki kremówki, oczywiście każdy ze składników osobno. Następnie delikatnie łączymy ze sobą masy, pianę z białek dodając na końcu. W zależności od upodobań, możemy dodać podsmażone na odrobinie masła miękkie owoce – truskawki, maliny, brzoskwinie, banany, ewentualnie laskę wanilii, kakao, czekoladę itp. Masę zamykamy w plastikowym pojemniku i chowamy w zamrażarce.