Jak zrobić ciasto na pizzę?

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską? Oczywiście pizza! Miłośników tej potrawy nie brakuje. Chcąc rozkoszować się jej smakiem i aromatem, na ogół zamawiamy ją na telefon. A może czasem warto by przyrządzić ją samodzielnie?

Przepisów na udaną pizzę jest tyle, ile jest osób ją przyrządzających. Każdy ma swoje własne tajniki powstawania tej potrawy. Dla osób zaczynających swą przygodę z przygotowywaniem pizzy, największy problem stanowi zrobienie ciasta. Takie osoby zaczynają szukać przepisów i na ogół znajdują wiele różnych wariantów, w tym niektóre niezmiernie wymyślne. W tym natłoku receptur, warto skoncentrować się na najprostszym z możliwych, uniwersalnym przepisie na ciasto na pizzę bez skomplikowanych procedur i dodatków.

Bierzemy 250 g mąki, 15 g drożdży, łyżkę oleju, łyżeczkę soli. Mąkę z solą wsypujemy do ogrzanej miski. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami ciepłej wody i odrobiną mąki, dodajemy szczyptę cukru, po czym czekamy kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie łączymy tę mieszankę z mąką, zaczynamy wyrabiać ciasto, sukcesywnie dodając po trochu wody. Gdy ciasto ma odpowiednią konsystencję, formujemy z niego kulę, smarujemy ją olejem i wkładamy do miski. Czekamy, aż wyrośnie do podwójnej ilości, po czym formujemy placki.

Jakie dodatki wrzucimy na naszą pizzę, zależy od naszych własnych preferencji. Pizza najlepiej smakuje, gdy zawiera jakiś wyrazisty dodatek, na przykład bekon, aromatyczne sery, anchois, salami. Do tego warto dorzucić jakieś warzywo, na przykład paprykę, pomidora. Można też pokombinować z mniej popularnymi dodatkami, na przykład owocami, szparagami, żurawiną. Nie zapomnijmy także o ziołach!