Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?

Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?

Sposób przechowywania żywności w lodówce jest istotny dla zachowania świeżości produktów spożywczych. Poniżej przedstawiamy kilka porad dotyczących prawidłowego przetrzymywania produktów .

Zazwyczaj nowe produkty układane są chaotycznie i dostawiane tam, gdzie na półce jest jeszcze wolne miejsce. Jednak nie jest to właściwe postępowanie. Aby przechowywana żywność zachowała jak najdłużej swoje właściwości, należy zadbać o jej prawidłowe ulokowanie w chłodziarce.

Każdy produkt spożywczy ma inna strukturę, dlatego ma też inne wymagania temperaturowe związane z jego przechowywaniem. Mylą się ci, którzy uważają, że w całej lodówce jest jednakowa temperatura. W rzeczywistości jest ona inna na każdej półce tego urządzenia.

Najchłodniejszym miejscem lodówki jest dolna półka. Temperatura, w tym miejscu wynosi 2 °C. Przechowywać na niej, powinno się, surowe mięso i ryby. Ułożenie ich na dole chłodziarki, tuż nad pojemnikami, zapobiega ewentualnemu skapywaniu soków mięsnych na inne wyroby spożywcze.

Na półkach środkowych należy przechowywać produkty żywnościowe, takie jak wędliny, żółte sery oraz zimne, gotowe dania. Tam temperatura  4-5 °C. Na półce górnej, 8 °C, powinno trzymać się nabiał: jogurty, kefiry, twaróg, mleko, śmietany. Szuflady, gdzie panuje 10 °C, przeznaczone są dla warzyw oraz owoców. Nieco więcej stopni Celsjusza w tym miejscu zapobiega uszkodzeniu ich delikatnej struktury, więc dłużej zachowają swoją świeżość. Komory na drzwiach (10-15 °C) doskonale sprawdzają się, dla produktów wymagających tylko lekkiego schłodzenia np. napojów, musztardy lub masła.

Umieszczając żywność w lodówce należy pamiętać o jej luźnym ułożeniu, aby umożliwić optymalną cyrkulację powietrza, która utrzyma odpowiednią temperaturę w każdym miejscu chłodziarki. Pokarm dodatkowo powinno przechowywać się w przeznaczonych do tego celu pojemnikach, zapobiega to przenikaniu się zapachów oraz namnażaniu mikroorganizmów.

 Stosowanie powyższych zasad sprawi, że produkty spożywcze przechowywane w lodówce dłużnej zachowają swoją świeżość i ładny wygląd.