Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?

Nie bez przyczyny dietetycy wciąż podkreślają, jak ważne jest zdrowe odżywianie. We współczesnych czasach, w których aż roi się od wszechobecnej chemii, chociaż tyle możemy dla siebie zrobić – jeść racjonalnie.

Zdrowa dieta to taka, w której po pierwsze – spożywa się tylko produkty naturalne i wartościowe, a rezygnuje z żywności śmieciowej, po drugie – taka, w której obróbka pokarmu nie powoduje straty cennych składników w nim zawartych. Najlepszym sposobem, aby spełnić te dwa warunki jest gotowanie na parze takich produktów, jak warzywa, ryby, chude mięso, ryże, kasze.

Wielu osobom trudno wyobrazić sobie przejście z tradycyjnych metod przyrządzania posiłków na zdrowe gotowanie na parze. Warto jednak spróbować, jedzenie w taki sposób przygotowane jest bardzo smaczne, wystarczy tylko nauczyć się je odpowiednio długo gotować i przyprawiać.

Gotować na parze można na kilka różnych sposobów. Najłatwiejszy to wykorzystanie metalowej wkładki, którą wkłada się do garnka częściowo wypełnionego wodą. W sklepach znajdziemy również specjalne garnki do gotowania na parze. Tego typu naczynia są od razu wyposażone we wkładki parowe. Możemy tu znaleźć liczne warianty garnków, w tym jedno oraz wielowarstwowe. Osoby, które cenią sobie urządzenia elektryczne do przyrządzania potraw, być może wybiorą inny sposób gotowania na parze, mianowicie – za pomocą parowaru. Urządzenie to jest bardzo praktyczne, pozwala w szybki i wygodny sposób ugotować nawet kilka produktów jednocześnie. Na dolnym poziomie możemy, dajmy na to, ugotować rybę, a na kolejnych ryż i warzywa. W ten sposób za jednym zamachem przygotujemy cały obiad.