Gofry w kilka minut

Gofry w kilka minut

Gofry to jedna z tych przekąsek, które uwielbia chyba każdy z nas. Dowiedz się, jak przygotować te najlepsze - zarazem chrupkie i lekkie.

Gofry to przysmak, który zwykle kojarzy się nam z czymś przyjemnym. Jemy je podczas urlopu, jadamy  w domu rodzinnym, na wycieczkach. Raczej rzadko przygotowujemy je na co dzień, bo wydają się nam pracochłonne i kaloryczne. Nic bardziej mylnego. Przedstawiamy najprostszy przepis na pyszne, chrupiące i lekkie jak piórko gofry z dodatkami. 

Składniki potrzebne do wykonania gofrów:

  • 2 szklanki mleka, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek),
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków, 
  • szczypta soli do smaku. 

Sposób przygotowania:

Zacznij od rozgrzania gofrownicy. Następnie weź wszystkie składniki i dodaj do siebie, oddzielając od nich jedynie białka jajek. Zmiksuj składniki na gładką masę. Odstaw ją na chwilę. Teraz zajmij się odseparowanymi wcześniej białkami. Ubij je na sztywną pianę, a następnie dodaj do masy i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Całość nakładaj po kolei do gofrownicy. Każdą z serii gofrów piecz przez mniej więcej 3 minuty (lub krócej, w zależności od mocy gofrownicy), następnie nieco je ostudź. Na tak przyrządzone, świeżutkie gofry możesz położyć kawałki sezonowych owoców lub polać je bitą śmietaną. 

Gofry gotowe! Życzymy Ci smacznego!