Dipy do chipsów i nachosów – jak je samodzielnie przygotować?

Dipy do chipsów i nachosów – jak je samodzielnie przygotować?

Chipsy i nachosy są bardzo lubianymi przekąską, szczególnie podczas oglądania filmów czy meczy. Jeszcze lepiej smakują podawane z dipami, które łatwo przygotować we własnym zakresie i którre nie wymagają żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych.

Dip paprykowy

Jedną czerwoną paprykę, cebulę i ząbek czosnku siekamy drobno i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Mieszamy to wszystko z 2 łyżkami przecieru pomidorowego i 6 łyżkami ketchupu. Można doprawić miodem oraz solą do smaku.


Ziołowy z pomidorami

Na początek kroimy w kostkę 4 pomidory, a następnie mieszamy je z posiekaną cebulką i ząbkiem czosnku. Do warzyw dodajemy 1-2 łyżki ziół prowansalskich, a następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz 1-2 łyżkami oleju sezamowego.


Dip ogórkowo-jogurtowy

Ścieramy 3 ząbki czosnku, niewielki kawałek świeżego ogórka i jeden ogórek kiszony na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy to wszystko pieprzem i solą.

 
Dip serowy

Dużą kostkę serka topionego i 3 łyżeczki startego żółtego sera wrzucamy na patelnię i dodajemy trochę mleka (tyle, żeby konsystencja całości przypominała gęsty sos). Smażymy to wszystko na wolnym ogniu aż się ze sobą idealnie połączy i dodajemy w  międzyczasie oregano.


Dip czosnkowy z serem

Przeciskamy przez praskę 5 ząbków czosnku i dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu i 2 łyżeczki serka topionego. Do tego szczypiorek oraz sól i pieprz dla smaku.  


Dip pikantny

Wymieszaj ze sobą 4 łyżki majonezu z taką sama ilością ketchupu, a następnie dodaj szczyptę ostrej papryki. Dla polepszenia smaku dodaj sól i pieprz. W razie gdyby przygotowany dip był za mało pikantny, możesz zwiększać ilość ostrej papryki wedle uznania.


Warto samodzielnie przygotowywać dipy, gdyż są one smaczne i jak widać po powyższych przepisach, nie musisz wkładać w nie wiele pracy.