Dieta przed ciążą i w pierwszym trymestrze

Dieta przed ciążą i w pierwszym trymestrze

Powszechnie wiadomo, że sposób odżywiania się w czasie ciąży ma wpływ na zdrowie i prawidłowy rozwój dziecka, a także na jego późniejsze preferencje żywieniowe. Dlatego tak ważne jest, by przyszła matka świadomie komponowała swoją dietę. Zobacz, które produkty można jeść, a których należy unikać.

Co jeść przed ciążą?

Jeżeli planujesz dziecko, powinnaś zwrócić uwagę na odżywianie jeszcze zanim zajdziesz w ciążę. Już na ok. 3 miesiące przed poczęciem trzeba zacząć oczyszczanie organizmu z nagromadzonych wcześniej toksyn i zbierać składniki odżywcze potrzebne dziecku. Zadbaj o stosowną ilość substancji takich jak: kwas foliowy (wspomaga rozwój cewy nerwowej płodu), wapń (buduje mocny układ kostny), żelazo (tworzy hemoglobinę w krwinkach). Przed ciążą warto przyjmować też probiotyki, które regulują florę bakteryjną pochwy. Staraj się spożywać wystarczająco dużo kalorii, jak najbardziej urozmaicać swój jadłospis o pełnowartościowe produkty. To tak jakbyś przygotowywała mieszkanie na przyjście ważnego gościa – nie może zastać go w bałaganie. Więcej wskazówek na ten temat znajdziesz na https://www.babyboom.pl/ciaza/przygotowania_do_ciazy.html.

 

Jak odżywia się dziecko w łonie matki?

Wyjaśnienie kilku biologicznych zagadnień pozwoli nam zrozumieć, dlaczego odpowiednia dieta ma kluczowe znaczenie dla przebiegu ciąży. Dziecko od pierwszych dni życia jest związane z matką przez pępowinę oraz łożysko. To właśnie za pośrednictwem tych narządów płód pobiera krew z organizmu matki, a wraz z nią wszystkie potrzebne substancje odżywcze. Co więcej, maleństwo jest w stanie odczuwać smak i zapach pokarmu zawartego w płynie owodniowym, który połyka – wtedy kształtują się jego receptory smakowe. To oznacza, że mamy wpływ nie tylko na odżywianie dziecka w czasie ciąży, ale w pewnym stopniu także kształtujemy jego przyszłe gusta kulinarne.

 

Dieta w pierwszym trymestrze ciąży

Pierwsze miesiące ciąży to okres, w którym musimy przyzwyczaić swój organizm do nowej „obecności”. W tym czasie powinnaś zwiększyć ilość przyjmowanej energii, ale nie musisz jej podwajać – wystarczy podnieść bilans o kilkaset kalorii. Nie żałuj sobie natomiast niegazowanej wody mineralnej, niskosłodzonych soków i mleka. Przede wszystkim jednak liczy się jakość spożywanego jedzenia. Powinny to być różnorodne, zdrowe produkty, zawierające najważniejsze składniki budulcowe, a więc białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz węglowodany. Bogate źródła tych i innych cennych substancji to na przykład: zielone warzywa liściaste, tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, rozmaite owoce, pełnoziarniste pieczywo i wszelkiego rodzaju kasze. Im więcej świeżych, naturalnych produktów w diecie, tym lepiej dla ciebie i twojego dziecka.

 

Dietetyczne zakazy podczas ciąży

Istnieje kilka rodzajów żywności, które należy całkowicie wykluczyć lub stanowczo ograniczyć. Przede wszystkim bezwzględnie zakazuje się spożywania napojów o choćby minimalnej zawartości alkoholu. Trzeba wyeliminować także produkty wysokoprzetworzone, zwłaszcza te zawierające szkodliwe tłuszcze trans. Nie wolno jeść wątróbki w żadnej postaci, gdyż gromadzi się w niej retinol – w dużych stężeniach toksyczny dla płodu. Lepiej unikać też picia kawy, bo bezpieczna dawka kofeiny nie może przekraczać 200 mg dziennie. Co do słodyczy, należy zachować umiar. Nie bądź dla siebie zbyt restrykcyjna, w końcu dobre samopoczucie jest równie ważne.