Czym kulinarnie zaskoczy nas Sri Lanka?

Czym kulinarnie zaskoczy nas Sri Lanka?

Sri Lanka może zaoferować nie tylko piękne, malownicze krajobrazy, pozwalające oderwać się od prozaicznej codzienności. Niemałym atutem tego bajkowego miejsca jest również znakomita kuchnia.

Niepowtarzalny smak i restauracyjne zwyczaje

Potrawy serwowane na Sri Lance mają unikalny smak. Podstawowym składnikiem, na którym bazuje większość dań, są miejscowe owoce i warzywa. W ramach ciekawostki można odnotować, że w restauracjach na Sri Lance bardzo długo przygotowuje się posiłki, w związku z z czym nikt po złożeniu zamówienia nie czeka w lokalu na to, aż zostanie ono zrealizowane. Po odbiór dania przychodzi się trochę później. Świadczy to o rzetelnym stosunku miejscowych kucharzy do przygotowywanych potraw i wzbudza zaufanie. Kuchnia na Sri Lance jest diametralnym przeciwieństwem naszych fast-foodów. Podczas wycieczek objazdowych warto odwiedzić kilka różnych restauracji i porównać poszczególne jadłospisy (sprawdź: Sri Lanka wycieczki objazdowe).

Do spożywania posiłków nie używa się sztućców. Tradycja nakazuje jeść palcami prawej ręki – tylko w ten bowiem sposób, zdaniem Lankijczyków, można poczuć niepowtarzalny smak danej potrawy. „A co zrobić później z zatłuszczoną dłonią?” – mógłby ktoś zapytać. Odpowiedź brzmi: zanurzyć palce w miseczce z wodą, którą w tym celu podaje się obowiązkowo do każdego posiłku.

 

Tradycyjna kuchnia

W tradycyjnym jadłospisie Lankijczyków mieści się, jako jedna z głównych pozycji, ryż z curry. Ma on dwojaką postać: albo podaje się go w formie pikantnej, albo łagodnej. Smak urozmaicają różne dodatki serwowane na małych talerzykach, takie jak wiórki kokosowe, chilli, a także inne ostre przyprawy. W charakterze niuansujących smak przekąsek podaje się również warzywa, ryby oraz mięso (baranie lub wołowe). Ci, którzy za mięsem nie przepadają bądź nie jedzą go ze względów etycznych, mogą zdecydować się na curry po wegetariańsku, w skład którego wchodzą banany, mango, dynia, ziemniaki i chlebowiec właściwy.

Inne lankijskie specjały opierają się na potrawach rybnych oraz owocach morza. Podaje się je najczęściej z frytkami oraz sałatką. Ogromnym powodzeniem, zwłaszcza wśród turystów, cieszą się kraby przyrządzane na różne sposoby oraz przepyszna marynata z tuńczyka. Nieco mniej popularny, acz chyba nie mniej smaczny, jest hopper, mały naleśnik, konsumowany przez Lankijczyków na śniadanie lub na kolację. Nie lada ciekawostką kulinarną są placki przepuszczane przez maszynkę do mielenia (string hoppers) oraz ryż wymieszany z wiórkami kokosowymi. Warto zauważyć, że podobną pod pewnymi względami kuchnię mają do zaoferowania Malediwy – wczasy w tym miejscu to, nawiasem mówiąc, prawdziwa gratka.

 

Sri Lanka jest więc miejscem, które z całą pewnością warto odwiedzić. Jak już wspomnieliśmy, nie tylko dlatego, że obfituje w mnóstwo bajkowych pejzaży, ale również dlatego, że ma do zaoferowania przepyszne, wyjątkowe potrawy.