Błyskawiczne przekąski na imprezę

Błyskawiczne przekąski na imprezę

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a zaraz po nich Sylwester i okres karnawału, a zatem czas dużych i mniejszych imprez towarzyskich. Jeśli jesteśmy gospodarzami tego rodzaju imprezy, na nas spoczywa obowiązek przygotowania menu.

Ponieważ większość z nas nie ma na ogół zbyt wiele czasu na przygotowywanie szczególnie wystawnych i pracochłonnych przyjęć, największym zainteresowaniem cieszą się te potrawy, które można przyrządzić szybko i łatwo, zwłaszcza, jeśli chodzi o małe przekąski. 
 
I tak na przykład, jeżeli hołdujemy nowoczesnym trendom żywieniowym, w ramach zimnych przekąsek możemy zaserwować ładnie podane surowe warzywa z różnymi rodzajami dipów. Może to być drobna marchewka, pokrojona w paski papryka, ogórki, różyczki brokułów czy kalafiora, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, słupki selera naciowego. Dipy powinny, podobnie jak warzywa, różnić się kolorystycznie, tak więc warto przygotować np. zielony sos jogurtowy z pesto, biały z ziołami, czerwony z suszonymi pomidorami. Zwolennicy bardziej tradycyjnych przystawek mogą przygotować jajka faszerowane awokado (awokado łączymy z ugotowanymi żółtkami i doprawioną masą wypełniamy białka). 

W ramach gorących przekąsek możemy z kolei podać bardzo modną ostatnio bruschettę, czyli włoską grzankę na pieczywie posmarowanym oliwą i roztartym czosnkiem. Tradycyjna włoska bruschetta to ułożone na grzance pokrojone pomidory skropione oliwą z czosnkiem i bazylią, ale przepis można urozmaicić, układając na grzance na przykład plaster mozzarelli i łososia, podsmażone z czosnkiem i posypane parmezanem pieczarki, pokrojoną wędlinę i anchois, wreszcie kapary czy krewetki z pomidorowym sosem. Błyskawicznie przygotowuje się też inną gorącą przekąskę, mianowicie zapiekane pieczarki z masłem, wędzonym boczkiem, żółtym serem i posypane zieloną pietruszką (po usunięciu ogonków kapelusze napełniamy składnikami i zapiekamy 15 min.).